Den eldste skriftlige beretningen om sjøormen i Seljordsvannet er fra omkring 1750. Til tross for at flere ekspedisjoner aldri har klart å bevise dyrets eksistens har det likevel i årene siden stadig blitt meldt om observasjoner. Vi kan trygt hevde at historien om sjøormen er høyst levende. Sjøormen har blitt et viktig element i markedsføringen av Seljord, og hva var vel mer naturlig enn å få bygget et spektakulært utkikkstårn?

Sjøormtårnet på Bjørgeøyene i Seljord og ble åpnet 18. oktober  2011. Tårnet er bygget i tre og har blitt noe som kan karakteriseres som en arkitektonisk perle.

Det er hele 17m høyt og har tre utkikksplattformer med fantastisk utsikt over Seljordvannet. I kveldsmørket fremstår tårnet som et lysende periskop i terrenget. Veien ut til tårnet er også bygget av tre på påler ned i våtmarka. Langs veien er det plassert sittebenker. Tårnet er tegnet av arkitektene Rintala Eggerstone og er en del av kunstprosjektet “Into the Landscape”. Sjøormtårnet bidrar så absolutt til positiv profilering av Sejord  og Telemark.